Zuby na počkání z 3D tiskárny

Zuby na počkání z 3D tiskárny

Tisk trojrozměrných objektů je v dnešním světě technologií už běžnou záležitostí, a tak vás 3D modelace chrupu dost možná nepřekvapí. Pravda je ale taková, že ještě donedávna byly při vzniku zubních náhrad otisky nepřekonanou klasikou. Vše ale radikálně změnil CAD/CAM systém CEREC, robot, díky kterému se výroba protetiky smrskla na jednu návštěvu u vašeho zubaře. CEREC je neoddělitelnou součástí technologického vybavení i na klinice Mediestetik, a tak je na místě vám tento unikátní stroj přiblížit.

Robot s duší zubního laboranta

Sluší se začít představením – zkratka v angličtině Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics mluví za vše. Potřebujete udělat korunku nebo menší můstek? Stačí si smluvit běžnou návštěvu u vašeho zubního lékaře. Ten díky CERECu může přímo z křesla naskenovat dané místo a trojrozměrný obraz následně upravovat ve speciálním softwaru. Pak už přijde na řadu znovu robot, který model přesně vyfrézuje z keramického bloku. Tak si to spočtěme – to máme pár desítek minut, maximálně řády hodin, a je hotovo. Několikanásobné návštěvy, otisky, zkoušení a předělávání odpadá. Vzniklá protetika sedí na setiny milimetru a navíc vypadá k nerozeznání o přirozeného zubu. Za to si CEREC rozhodně zaslouží označení symbolu stomatologie 21. století.

Nascanovat a vymodelovat se dá i plomba

Protetikou ale umění CERECu nekončí. Zázrak moderní zubařiny můžete na vlastní kůži vyzkoušet i s těmi nejběžnějšími zákroky – výplněmi. Stroj je schopen vyměřit a vyrobit jak náhrady starých a nevyhovujících amalgamových a fotokompozitních výplní v postranních částech chrupu (inlaye), tak i nahradit ulomené kusy zubů (overlaye).

A výhody?

Těch je nespočet. Krom již zmíněné úspory času, přesnosti, pevnosti a estetické hodnoty jsou 3D modely vyrobené CERECem biokompatibilní, velmi pevné, hladké s plaku odolným povrchem, barevně stálé, a na rozdíl od fotokompozit se nesmršťují.

Stojí to za to?

Ve vyjmenovávání pozitiv technologie CEREC bychom mohli pokračovat, ale raději hned odpovíme: stomatologická rekonstrukce s pomocí tohohle šikovného robota se jednoznačně vyplatí! Od vývoje na univerzitě v Zürichu v roce 1985 je tato technologie úspěšně používána v zubních ordinacích a neustále zdokonalována. Na celém světě s CEREC pracuje přes 30.000 zubních lékařů ve více než 50-ti zemích. Patří mezi ně i Česká republika a Mediestetik, kde se s robotem CEREC můžete seznámit osobně. Náš robot – laborant se vám podívá na zoubek!

#zuby # cerec # stomatologie # 3dprint

Kontaktujte nás

vyberte soubory