Jak poznat, že jste v péči správného stomatologa?

Jak poznat, že jste v péči správného stomatologa?

Představte si, že potřebujete operaci srdce nebo výměnu kyčelního kloubu…Vsadili byste na prvního nejdostupnějšího a neprověřeného lékaře, nebo byste se snažili najít toho nejlepšího specialistu v oboru? Zubům občas nevěnujeme tolik pozornosti, i ony si ale takovou péči zaslouží. I tady jde totiž nejen o váš vzhled a pocit, ale hlavně vaše celkové zdraví. Jenže zubařů je v Čechách stále nedostatek, a tak se často pacienti uchylují k nejrychlejší a nejsnadnější pomoci od bolesti. Jak tedy poznat rozdíl a najít si stomatologa tzv. navždy? Dáme vám pár tipů.

Špičkový stomatolog

Nezůstává stát na místě a pracuje s moderním vybavením

Stejně jako všechny obory medicíny, i stomatologie jde stále kupředu, a tak se pravidelně objevují nové možnosti, metody a technologie. Neříkáme, že je třeba, aby to u vašeho zubaře vypadlo jako ve vesmírné raketě – tyhle věci nemají být na efekt. To, že má zubař přehled a umí používat novinky v oboru, je ale rozhodně dobré znamení. „Svědčí o tom, že lékaře jeho práce baví a snaží se být v praxi stále na špici,“ vysvětluje MUDr. Alex Bilous, implantolog kliniky Mediestetik, který provádí i nejmodernější formu tohoto zákroku, počítačově navigovanou implantologii.

A pak jsou tu i další signály vypovídající o dobrém zubaři…

Dodržuje hygienu

Sami na to během každodenních aktivit nemyslíme. Dutina ústní je ale jedním z nejnáchylnějších míst pro vstup infekce do těla. A pro zákroky v této oblasti to platí zejména. Stomatolog by tedy měl VŽDY používat rukavice a měnit je, pokud během zákroku sahá na jiné předměty, jako je například počítač. A o celkové hygieně ordinace, včetně pořádku mezi používaným nástroji, už se pak ani nemusíme zmiňovat. To je nezbytný základ.

stomatolog praha

Poskytuje komplexní péči

Tenhle bod by se dal shrnout do jediné věty: Správný zubař vždy přemýšlí, co a jak udělat, a nepřemýšlí o tom, co nejde. Celková zkušenost pacienta má ale hned několik složek, a proto se jim podíváme společně na zoubek. Podle Dr. Bilouse by zkušený stomatolog měl:

1. Umět naslouchat

Odbornost a zručnost jsou jedna věc. Zubař by se ale neměl pustit do ošetření hlava nehlava, nejprve by měl vyslechnout pacienta ohledně jeho pocitů a třeba i obav.

2. Vysvětlovat

Pacient stomatologii nestudoval, a proto očekává, že to bude lékař, který ho poučí o veškerých možnostech léčby, správných návycích péče o zuby i o zdraví v dutině ústní obecně. Tenhle přístup potřebují nejen ostřílení pacienti, ale hlavně strašpytlové. Právě ti mohou díky edukaci získat postupně jistotu a důvěru ve stomatologické ošetření.

3. Snažit se vás poznat

To, že se u zubaře necítíte jen jako další „složka“ v kartotéce, je velmi důležité nejen pro váš pocit, ale i pro ošetření samotné. „Čím lépe vás váš stomatolog zná a ví o vaší předchozí stomatologické léčbě, tím lépe se může sám rozhodovat o aktuální péči,“ zmiňuje na základě vlastní zkušenosti a praxe Dr. Bilous.

4. Budovat dlouhodobý vztah lékař-pacient

Cítíte se během ošetření jako jednorázový pacient na pohotovosti? Pak je na čase hledat jinou péči o vaše zuby. Správný stomatolog a jeho personál by měli být vždy o krok napřed – myslet na organizaci navazující péče, usnadnit vám plánování pravidelných prohlídek apod. Ve zkratce – měli byste mít pocit, že v ordinaci se o vás ví a snaží se vám co nejlépe pomoci.

5. Zajímat se

Máte za sebou náročný a dlouhý zákrok a teď už dolů z křesla a starejte se sami? Další varovný signál je tady. Správný stomatolog by vás totiž měl informovat o následných krocích včetně toho, kdy a jak se ozvat a dostavit se, pokud dojde ke komplikacím. V první řadě by měl ale navrhnout, kdy se uvidíte, aby mohl sám na vlastní oči zkontrolovat situaci.

Zůstali jste u zubního lékaře, ke kterému jste se dostali v momentě největší krize? Nejste si jistí tím, že právě tady je o vás postaráno nejlépe? Mějte oči na stopkách a zvažte, jak se u lékaře celkově cítíte. Ano, zubařů je pořád spíš méně. Kvalitní péče ale rozhodně existuje, jen je třeba ji najít. Dr. Bilous radí začít od průzkumu mezi rodinou a známými a dát na jejich doporučení.

Stomatologický tým kliniky Mediestetik můžete vyzkoušet hned. Právě teď nabíráme nové pacienty a vstupní prohlídku tak nabízíme za akční cenu 1 500 Kč.

Tak zakotvěte na správném místě. Objednejte se na +420 242 242 242 nebo info@mediest.cz

#stomatolog # zubař # praha

Kontaktujte nás

vyberte soubory