Spoléháme na ně každý den – při jídle, ale i při každém jednom úsměvu, za který se nemusíme stydět. Pojďte si o nich tedy přečíst něco navíc, a získat tak třeba lepší vztah ke každodenní péči. Řeč bude o zubech.
Zubní pasta je dnes samozřejmostí a vybrat si mezi nepřeberným množstvím druhů může být i problém. Slyšeli jste už ale o původu „krému na zuby“? Budete se možná divit, ale pastu používali ji už 500 let př. n. l. staří Římané, a to v podobě, u které bychom dnes asi skřípali zuby. Jednalo se totiž o směs rzi a korálového prášku. A kartáček? Jednoduše svazek tří větviček ke žvýkání.
Taky máte ty své jedinečné, které od vás někdo jen tak neokopíruje – barvou, postavením i tvarem. A stejnými vlastnostmi se dokonce pyšní i váš jazyk. I ten je vám svým otiskem vlastní a jen jeden.
Tenhle příměr funguje, jen pokud se vám zub naplno prořeže. Pak je vidět jen jedna třetina, zatímco celé dvě třetiny zubu zůstávají schovány po povrchem. Péče o dásně je proto víc než na místě. A myslet bychom měli i na osmičky – ledovce, které často zůstávají schované celé. Rentgen je základním a nezbytným vyšetřovacím prostředkem a díky moderním technologiím se tato zobrazovací metoda neustále zlepšuje, poznamenává MDDr. Martina Grebáčová, stomatoložka z kliniky Mediestetik. Má i váš zubař váš snímek po ruce?
Tvoří ji fosforečnany a kalcium, stejně jako kosti, přesto je zdaleka nejodolnějším materiálem v našem těle, a to díky specifickým proteinům a krystalům, které ji tvoří. Ano, řeč je o sklovině, uzpůsobené na míru každodenní zátěži se zpracováním potravy. Ale pozor! Pamatujte, že nic není nezničitelné. „Tam, kde vznikají odštěpky a úlomky skloviny, mají cukry společně s bakteriemi největší pré,“ zdůrazňuje Dr. Grebáčová.
Dentin je totiž, na rozdíl od skloviny, živou tkání s mnoha kanálky a cestami, kterými proudí nervové signály i výživa pro zuby. Rozlišujeme dentin primární (tvoří se při dokončení vývoje vnější části zubu), sekundární (roste i po dokončení vývoje během života) a terciální (patologický proces, tvoří se v důsledku poškození).
A to mluvíme jen o druzích, celkově u nás v plaku dutiny ústní bydlí až miliony bakterií. Tím hlavním viníkem mezi nimi je Streptococcus mutans, bakterie, která přeměňuje cukr a další karbohydráty na kyseliny narušující naši sklovinu.
Tvoří se pořád, většinou je ale máme naštěstí možnost regulovat. I tak ale za život nasliníme až 38 tisíc litrů. A je to dobře. Sliny totiž nejen oplachují ze zubů zbytky jídla, ale obsahují i látky, které umí neutralizovat už zmíněné, pro sklovinu agresivní, kyseliny.
Jsou to informace, které překvapí a možná i pobaví. O to lépe se ale pamatují, a vy tak teď znáte své zuby zase o něco lépe. Chtěli byste vědět ještě víc? „Vašeho zubaře by neměly zvídavé dotazy obtěžovat, nebo dokonce překvapit,“ dodává Dr. Grebáčová. Tak se nebojte po ošetření znovu pusu otevřít a zeptat se.
Tak na nic nečekejte a začněte od objednání na konzultaci. Právě teď nabízíme akční cenu na vstupní prohlídku 1 500 Kč a na Praze 1 a 5 dokonce i léčbu zubního kazu za -20 %.
+420 242 242 242 nebo info@mediest.cz
Budeme se těšit.